Το κόκκινο χρώμα είναι αδιαμφισβήτητα το χρώμα του έρωτα. Ένα κόκκινο λουλούδι αντιπροσωπεύει έντονα συναισθήματα όπως την αγάπη και το πάθος αλλά συνάμα αποτελεί και σύμβολο του θάρρους, της επιθυμίας και του θαυμασμού. Το κόκκινο είναι το πρώτο χρώμα που βλέπουν τα μάτια μας έτσι, τα κόκκινα λουλούδια τραβούν αμέσως την προσοχή με τη γοητεία τους. Είναι ένα χρώμα έντονο αλλά ζεστό που πιστεύεται πως αυξάνει τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον, κάνοντας τα κόκκινα λουλούδια το κέντρο της προσοχής.
Τα κόκκινα λουλούδια υπήρξαν ανέκαθεν συνώνυμα με τον ρομαντισμό και για αυτό το λόγο είναι από τα πιο δημοφιλή. Ενώ το κόκκινο είναι παραδοσιακά το χρώμα της αγάπης, το σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα της ομορφιάς και του έρωτα. Τα λουλούδια σε σκούρο κόκκινο χρώμα είναι ο ιδανικός τρόπος να πείτε στη σύντροφό σας πόσο όμορφη είναι, εκδηλώνοντας την αγάπη σας για αυτήν. Όταν συνδυάζεται με το λευκό είναι σύμβολο της ενότητας, της συντροφικότητας και της μακροχρόνιας αγάπης ενώ σε συνδυασμό με το κίτρινο είναι το σύμβολο του νέου έρωτα και της έναρξης ενός νέου ειδυλλίου.
Τα τριαντάφυλλα σε κόκκινο χρώμα είναι το αιώνιο σύμβολο της αγάπης, καθιστώντας τα από τις πιο αγαπημένες επιλογές καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είτε πρόκειται για μια επέτειο, για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, γενέθλια, ένα πρώτο ραντεβού ή ένα ρομαντικό δείπνο, τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της δέσμευσης και του πάθους.
Ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα σε κόκκινο χρώμα.
Είναι ο τέλειος τρόπος για να εκφράσετε τα βαθιά σας συναισθήματα στο πρόσωπο που αγαπάτε. Θα συγκινήσει και θα εντυπωσιάσει τον παραλήπτη σας! Το κόκκινο τριαντάφυλλο είναι το υπέρτατο σύμβολο του έρωτα και του πάθους.
Τα κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι από τα πιο δημοφιλή λουλούδια και η προτίμησή τους φτάνει στην κορυφή.
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πριν προσφέρετε τριαντάφυλλα στους αγαπημένους σας τι συμβολίζει αυτή η χειρονομία; Τα τριαντάφυλλα εδώ και αιώνες έχουν εμπνεύσει τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη γλώσσα, μια σημειολογία, που ερμηνεύεται ανάλογα με το χρώμα τους, την ποικιλία και τον αριθμό τους. Το τριαντάφυλλο είναι το κατ’ εξοχήν λουλούδι του Έρωτα. Τι συμβολίζουν τα κόκκινα τριαντάφυλλα; Τα κόκκινα τριαντάφυλλα εκφράζουν την αληθινή αγάπη, τον σεβασμό, την δύναμη και το πάθος. Το κόκκινο χρώμα υποδηλώνει έντονα συναισθήματα όπως η αγάπη και η επιθυμία.Οι ειδικοί λένε πως ο αποστολέας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερως προσεκτικός στην επιλογή του αριθμού των κόκκινων τριαντάφυλλων, ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύουν τρυφερά συναισθήματα προς το άλλο φύλο.
Τα τριαντάφυλλα αυτά έχουν πέταλα με διαφορετικά χρώματα και είναι εντελώς αληθινά και φυσικά.
Για να ακριβολογούμε υπάρχει τεχνητή παρέμβαση που όμως δεν αφορά γεννετική τροποποίηση ή βαφή αλλά εκμεταλεύεται το φυσικό τρόπο ανάπτυξης των ρόδων ώστε να προσδώσει διαφορετικά χρώματα στο λουλούδι που αποκαλείται (τριαντάφυλλο ουράνιο τόξο) ή (χαρούμενο τριαντάφυλλο)
Η βασική ιδέα του χρωματισμού είναι ο διαχωρισμός του στελέχους του άνθους σε διαφορετικά τμήματα (κανάλια) και η βύθιση του καθενός σε διαφορετικά χρωματισμένο νερό.
Τα λουλούδια στην αρχαία ελληνική μυθολογία
Ανεμώνη-Ανεμολούλουδο
Το όνομα του λουλουδιού συνδέεται με τον αρχαίο ερωτικό μύθο του Άδωνι και της Αφροδίτης. Ο μύθος είναι πολύ γνωστός. Ενέπνευσε μάλιστα και μεγάλους ποιητές όπως ο Οβίδιος και αρκετά αργότερα ο Σαίξπηρ να γράψουν ύμνους σ' αυτόν τον έρωτα. Εμείς θα αναφερθούμε στο σημείο εκείνο του μύθου που έχει σχέση με το λουλούδι. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν ο Άδωνις βγήκε για κυνήγι στο δάσος. Εκεί όμως τον παραφύλαγε ο θεός Άρης ο προηγούμενος εραστής της Αφροδίτης που ζήλευε τον Άδωνι αφού η Αφροδίτη τον παράτησε για τα μάτια του ωραίου νέου. Ο Άρης μεταμορφώθηκε σε άγριο κάπρο, επιτέθηκε στον Άδωνι και τον πλήγωσε θανάσιμα. Η Αφροδίτη άκουσε τα βογκητά του Άδωνι και έσπευσε να τον βρει. Όμως ήταν πια αργά.
Απαρηγόρητη η Αφροδίτη πήρε στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του αγαπημένου της και όπως λέγεται ράντισε με νέκταρ την πληγή. Και από το μείγμα που έκαναν το νέκταρ με το αίμα ξεπήδησε ένα όμορφο λουλούδι. Μόνο που η ζωή αυτού του λουλουδιού κρατάει λίγο. Όταν ο άνεμος φυσάει κάνει τα μπουμπούκια του φυτού να ανθίσουν και ύστερα ένα άλλο ανεμοφύσημα παρασέρνει τα πέταλα μακριά. Έτσι το λουλούδι αυτό ονομάστηκε ανεμώνη ή ανεμολούλουδο επειδή ο άνεμος βοηθάει την ανθοφορία του αλλά και την παρακμή του.
Άδωνις- Αγριοπαπαρούνα
Θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέραμε ότι υπάρχει και λουλούδι με το όνομα Άδωνις το οποίο μάλιστα έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες.
Είναι πάντως προφανές ότι το λουλούδι που αναφέρει ο μύθος είναι η γνωστή σε όλους μας παπαρούνα των λιβαδιών με το υπέροχο κόκκινο χρώμα (Το αίμα του Άδωνι).
Ίρις-Ίριδα
Αυτή η πληροφορία δεν είναι ακριβώς ένας μύθος αλλά την παραθέτουμε γιατί έχει συμβολικό περιεχόμενο. Το λουλούδι Ίρις πήρε το όνομα του από την αρχαία θεά Ίριδα, την θεά του ουράνιου τόξου. Η Ίρις ήταν επίσης και αγγελιοφόρος των θεών κυρίως του Δία και της Ήρας. Μετέφερε μηνύματα από το μάτι του ουρανού στη γη με την καμπύλη του ουράνιου τόξου. Η λέξη ίρις σημαίνει μάτι του ουρανού. Ήταν το όνομα πού δόθηκε στη θεά, στο λουλούδι και στην κόρη των ματιών μας. Αυτό σημαίνει ότι καθένας από μας κουβαλάει μαζί του ένα κομμάτι ουρανού.
Υάκινθος-Υάκινθος Ζουμπούλι
Ο Υάκινθος ήταν ένας όμορφος νέος από τη Σπάρτη. Ο Υάκινθος ήταν σύντροφος του Απόλλωνα, θεού του ήλιου και του Ζέφυρου, θεού του ανέμου. Οι δύο θεοί συναγωνίζονταν ποιος θα κερδίσει την εύνοια του όμορφου νέου. Μια μέρα καθώς ο Απόλλωνας μάθαινε στο Υάκινθο δισκοβολία, του ξέφυγε ο δίσκος και χτύπησε τον άτυχο νέο σκοτώνοντάς τον. Από το αίμα του του νέου ο Απόλλωνας έπλασε ένα λουλούδι που στο άνθισμά του κάθε του πέταλο έμοιαζε να έχει γραφτεί μια θρηνητική κραυγή (δηλαδή γοή στην αρχαιοελληνική γλώσσα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο Ζέφυρος ζηλεύοντας επειδή ο νεαρός προτιμούσε την παρέα του Απόλλωνα φύσηξε πάνω στο δίσκο κατευθύνοντας τον να χτυπήσει τον Υάκινθο.
Η αλήθεια είναι πως ο υάκινθος του μύθου δεν ήταν πιθανά το γνωστό μας σήμερα λουλούδι, γατί το είδος δεν είναι ενδημικό της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, ο μύθος μπορεί να μην είναι καν η σωστή πηγή της λέξης υάκινθος. Ίχνη της λέξης συναντιόνται στην βαθιά αρχαιότητα σε μια μη Ελληνική διάλεκτο που ομιλούνταν πριν από 4000 περίπου χρόνια, την θρακοπελασγιακή.
Νάρκισσος-Νάρκισσος Μανουσάκι
Ίσως ο πιο κατάλληλος τρόπος να αποδώσει κανείς την ομορφιά του λουλουδιού νάρκισσος είναι αυτός ο αρχαιοελληνικός μύθος. Ο Νάρκισσος ήταν ένας εξαιρετικά όμορφος νέος. Η μητέρα του, του είχε πει ότι θα παραμείνει έτσι σ΄ όλη του τη ζωή αν δεν δίνει σημασία στην ομορφιά του. Ο Νάρκισσος αποφάσισε να δει την αντανάκλασή του στα νερά μιας πηγής. Γοητεύτηκε τόσο από την ομορφιά του πού έμεινε εκεί ακίνητος θαυμάζοντας τον εαυτό του μέχρι που μαράζωσε και πέθανε στις όχθες της πηγής. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, νόμισε πως η αντανάκλαση του ήταν η νύμφη που έμενε εκεί. Πήδησε στο νερό για να την πιάσει και πνίγηκε. Το λουλούδι νάρκισσος υποτίθεται ότι φύτρωσε σε εκείνο το σημείο.
Κρόκος-Ζαφορά
Ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο του συμβάντος φύτρωσε ένα λουλούδι. Τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου που έπεσαν στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Κρόκος ήταν ένας νεαρός, που εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα για τη Νύμφη Σμίλακα μεταμορφώθηκε στο ομώνυμο φυτό. Ταυτόχρονα η Σμίλαξ έγινε το ομώνυμο αναρριχητικό φυτό(Σμίλαξ Ασπίρα-Ουρβιά).
Δάφνη-Δάφνη του Απόλλωνα
Η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού. Ήταν κυνηγός και είχε αφιερώσει τη ζωή της στην Άρτεμη τη θεά του κυνηγιού. Όπως η θεά έτσι και αυτή αρνιόταν να παντρευτεί. Την περιτριγύριζαν πολλοί θαυμαστές αλλά αυτή τους απέρριπτε όλους, ακόμα και τον ισχυρό γιο του Δία τον Απόλλωνα. Ο Απόλλωνας ερωτεύθηκε την Δάφνη και όταν αυτή αρνήθηκε τις προτάσεις του την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη φοβήθηκε και προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει. Τότε λοιπόν ο πατέρας της της είπε ότι θα την προστάτευε μεταμορφώνοντάς την σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού του, (την γνωστή μας δάφνη).
Όταν ο Απόλλωνας ήρθε ψάχνοντας τη Δάφνη, ο πατέρας της του είπε ότι μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ο Απόλλωνας τότε έκοψε μερικά κλαδιά και έπλεξε ένα στεφάνι σε ανάμνηση της ομορφιάς της και του έρωτά του για αυτήν. Ο Απόλλωνας έκανε τη δάφνη ιερό του φυτό. Καθιέρωσε την απονομή δάφνινου στεφανιού στους πρωταθλητές και σε σε όσους υπερείχαν σε διάφορα επίπεδα. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι οι νικητές στεφανώνονταν με δάφνινο στεφάνι.
Τριαντάφυλλο-Ρόδο
Υπάρχουν πολλές ιστορίες για το τριαντάφυλλο. Στην Ελληνική μυθολογία το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε από την θεά των λουλουδιών και της βλάστησης την Χλωρίδα. Αυτή μια μέρα βρήκε το άψυχο σώμα μιας νύμφης στο δάσος και το μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Κάλεσε τότε την Αφροδίτη τη θεά της αγάπης και το Διόνυσο το θεό του κρασιού. Η Αφροδίτη χάρισε στο λουλούδι ομορφιά και ο Διόνυσος πρόσθεσε νέκταρ για να του δώσει γλυκιά ευωδιά. Ο Ζέφυρος ο θεός του ανέμου φύσηξε μακριά τα σύννεφα και έτσι ο Απόλλωνας ο θεός του Ήλιου μπόρεσε να λάμψει και να κάνει το λουλούδι να ανθίσει. Έτσι το τριαντάφυλλο δημιουργήθηκε και στέφθηκε Βασιλιάς των λουλουδιών.
Άστερ-Αστράκι
Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού ξεκίνησε να φυτρώνει από τα δάκρυα της Αστερέας της θεάς του έναστρου ουρανού, όταν αυτή έκλαιγε επειδή δεν έβλεπε καθόλου άστρα όταν κοίταζε κάτω στη γη.
Παιώνια-Φυτό της θεραπείας
Πιστεύεται ότι η παιώνια πήρε το όνομα της από τον Παίωνα ή Παιάνα που φαίνεται ότι ήταν μια θεότητα της θεραπείας αφού είχε θεραπεύσει τον Άδη και τον Άρη από τραύματα. Ο μύθος που έχει σχέση με το λουλούδι λέει πως ο Παίων ήταν μαθητής του Ασκληπιού, του θεού της υγείας και της ιατρικής. Κάποτε, η Λητώ (μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας), του δίδαξε πως να αποκτήσει μια μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο η οποία απάλυνε τον πόνο των γυναικών κατά τον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει το μαθητή του.
Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας. Πάντως οι σπόροι της παιώνιας χρησιμοποιούνταν για τις έγκυες γυναίκες στην αρχαιότητα.
Ελλέβορος-Το ρόδο των Χριστουγέννων
Στην ελληνική μυθολογία ο Μελάμπους ο μεγάλος μάντης και θεραπευτής χρησιμοποίησε αυτό το φυτό σαν βότανο για να θεραπεύσει την τρέλα των θυγατέρων του βασιλιά του Άργους Πρόετου, όπως και άλλων γυναικών, που είχαν χάσει τα μυαλά τους και περιπλανιόνταν σκορπισμένες ανάμεσα στα βουνά και στην έρημο της Τύρινθας νομίζοντας ότι είναι αγελάδες. Ο Μελάμπους και ο αδερφός του ο Βίας κέρδισαν μια περιουσία (τα δύο τρίτα από το βασίλειο του βασιλιά Πρόετου) αφού παντρεύτηκαν τις θεραπευμένες πριγκίπισσες.
Αχιλλέα-Χιλιολούλουδο
Πήρε το όνομά της από τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα, ο οποίος όπως λέγεται έδινε αυτό το φυτό στους στρατιώτες του, τους θρυλικούς Μυρμιδόνες για να τους βοηθήσει να σταματήσουν το αίμα που έτρεχε από τις πληγές τους κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Νεότερες δοκιμές στο φυτό απέδειξαν ότι περιέχει χημικά συστατικά που το κάνουν χρήσιμο ως αιμοστατικό.
Αγαύη-Αμάραντος, Αθάνατος
Η λέξη αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Το φυτό της Αγαύης ήρθε στην Ελλάδα από το Μεξικό. Ωστόσο το όνομά του είναι ελληνικό και πιθανώς του αποδόθηκε επειδή η Ελληνίδα Αγαύη για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω ήταν και μια από τις δευτερεύουσες θεές του φεγγαριού, και αυτό σήμαινε πως ότι ήταν μια όψη της αρχαίας Μητέρας γης της Μεσογείου που θυμίζει το έδαφος του Jalisco του Μεξικό. Η Αγαύη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης της μητέρας του Διόνυσου. Όταν η Σεμέλη κεραυνοβολήθηκε από τον Δία τον εραστή της, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε.
Αργότερα ο Διόνυσος εκδικήθηκε για την μητέρα του και επέβαλε βαριά τιμωρία στην Αγαύη. Όταν ο Διόνυσος επέστρεψε στη Θήβα, όπου βασίλευε τότε ο Πενθέας ο γιος της Αγαύης, διέταξε όλες τις γυναίκες της πόλης να να πάνε στο βουνό Κιθαιρώνα, για να τελέσουν τα μυστήριά του. Ο Πενθέας που δεν συμφωνούσε με την εισαγωγή της λατρείας, προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις Βάκχες. Η μητέρα του τον αντιλήφθηκε, τον πήρε για άγριο ζώο και μέσα στην μανία της τον κατασπάραξε διαμελίζοντάς τον.
Αλθαία-Δεντρομολόχα
Ο μύθος που ακολουθεί δεν έχει καμιά σύνδεση με το φυτό Αλθαία εκτός του ονόματος. Η Αλθαία ήταν γυναίκα του Οινέα, του βασιλιά της Καλυδώνας και μητέρα της Δηιάνειρας και του Μελέαγρου. Όταν ο γιος της έγινε εφτά ημερών, οι Μοίρες οι θεές του πεπρωμένου, ήρθαν την βρήκαν και της είπαν πως το παιδί της θα πέθαινε, αν ο δαυλός που έκαιγε τότε επάνω στην εστία καιγόταν ολόκληρος. Αμέσως η Αλθαία πήρε το δαυλό, τον έσβησε και τον έκρυψε μέσα σε μια κασέλα. Ο Μελέαγρος μεγάλωσε και έγινε διάσημος ήρωας. Στη διάρκεια όμως του κυνηγιού του κάπρου της Καλυδώνας Ο Μελέαγρος σκότωσε κατά τύχη τους θείους του τα αδέρφια της Αλθαίας. Εκείνη γεμάτη οργή έριξε τότε στη φωτιά το δαυλό, από τον οποίο κρεμόταν η ζωή του γιου της. Ο Μελέαγρος πέθανε αμέσως. Η Αλθαία από απελπισία κρεμάστηκε.
Έλατο-Ελάτι
Στις μέρες μας το γνωρίζουμε σαν το ιδανικότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι αναφέρουν όμως οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι για το έλατο;
Το έλατο ονομαζόταν από τους αρχαίους Έλληνες Πίτυς όπως και το πεύκο, και ήταν το ιερό δέντρο του θεού Πάνα. Αυτός είχε κάποτε ερωτευθεί την νύμφη Πίτυ που άρεσε και στον Βοριά. Η Πίτυς προτίμησε τον Πάνα που έκανε λιγότερο θόρυβο, κι ο Βοριάς για να την εκδικηθεί την φύσηξε και την γκρέμισε κάτω από ένα βράχο. Εκεί την βρήκε ξεψυχισμένη ο Πάνας και την μεταμόρφωσε στο ιερό του δέντρο έλατο. Από τότε η νύμφη έκλαιγε κάθε φορά που φυσούσε ο βοριάς και τα δάκρυά της είναι οι σταγόνες ρετσινιού που στάζουν κάθε φθινόπωρο από τα κουκουνάρια του έλατου.
Κυπαρίσσι-Κυπάρισσος
Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ο Κυπάρισσος ήταν ένας όμορφος νέος από την Κέα, γιος του Τήλεφου και εγγονός του Ηρακλή. Ήταν αγαπημένος του Απόλλωνα αλλά και του Ζέφυρου. Αγαπημένο του σύντροφο είχε ένα εξημερωμένο ιερό ελάφι. Αλλά κάποια καλοκαιρινή μέρα ενώ το ελάφι κοιμόταν ξαπλωμένο στον ίσκιο, ο Κυπάρισσος το σκότωσε από απροσεξία με ένα ακόντιο. Ο νέος γεμάτος απελπισία, θέλησε να πεθάνει. Ζήτησε από τον ουρανό τη χάρη να κυλούν τα δάκρυα του αιώνια. Οι θεοί τον μετέτρεψαν σε κυπαρίσσι, το δέντρο της θλίψης. Από τότε το κυπαρίσσι θεωρείται σαν πένθιμο δέντρο και φυτεύεται μέχρι σήμερα στα νεκροταφεία.
Κενταύρια-Χειρωνιάς
Λέγεται ότι αυτό το είδος λουλουδιού πήρε το όνομα του από τον σοφό Κένταυρο Χείρωνα, δάσκαλο του Ασκληπιού του Αχιλλέα του Ιάσονα αλλά και του Απόλλωνα. Στην τιτανομαχία ο Χείρωνας ήταν με το μέρος του Ηρακλής στη μάχη του εναντίον των κενταύρων. Ο Ηρακλής όμως τον πλήγωσε κατά λάθος στο πόδι με ένα βέλος ποτισμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Ο Χείρωνας τότε χρησιμοποίησε το φυτό της κενταύριας σαν βότανο για να γιατρέψει την πληγή του.
Ορχιδέα- Όρχις, σαλέπι, σερνικοβότανο
Στην ελληνική μυθολογία, ο Όρχις ήταν γιος μιας νύμφης και ενός σάτυρου. Κατά την διάρκεια των εορτών προς τιμή του Βάκχου, διέπραξε ιεροσυλία, επιχειρώ.
Η φροντίδα των τριαντάφυλλων είναι ένα χρόνο δουλειά, αλλά μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο από ό, τι φαίνεται. Η άνοιξη είναι η εποχή που θα πρέπει να κλαδέψετε το εργοστάσιο και την απογείωση τυχόν νεκρά ή κατεστραμμένα κλαδιά. Βεβαιωθείτε ότι το φυτό δεν είναι υπερπλήρη.
Κόψτε τους μίσχους μέχρι το καθένα έχει ένα μόνο οφθαλμό. Έτσι, το φυτό μεγαλώνει πολύ καλύτερα και πιο υγιεινά. Σιγουρευτείτε για να κοπεί με κλίση και βεβαιωθείτε ότι κάθε αποχετεύσεις ομβρίων υδάτων μακριά και δεν πισίνα γύρω από το εργοστάσιο.
Οι πράσινες μπουμπούκια που μπορεί να εμφανιστούν πρέπει να τραβηχτεί έξω που δεν έχουν κοπεί από το φυτό, καθώς μπορεί να αναλάβει ολόκληρο το φυτό. Εφαρμόστε λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες ή εφαρμόζουν κοκκώδη τρόφιμα τριαντάφυλλο. Η επιλογή είναι δική σας. Η τριανταφυλλιά χρειάζεται πότισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Βεβαιωθείτε ότι απολαμβάνετε τα φύλλα σε νερό. Μην εκτελείτε αυτό σε μια ηλιόλουστη ημέρα, επειδή μπορείτε να κάψει τα φύλλα.
Το καλοκαίρι, θα πρέπει να κλαδέψετε τυχόν νεκρά τριαντάφυλλα επειδή διατηρούν άλλα ανθίζει από την εμφάνιση. Επίσης, για να προστατεύσει το θάμνο από ασθένειες, εφαρμόζονται 1-2 εκατοστά του επιστρώματος επί του εδάφους του φυτού. Ρωτήστε έναν επαγγελματία για τα φυτοφάρμακα αν τα φυτά προσβάλλονται από ασθένειες. Μόλις παγετό το χειμώνα, σταματήστε τη λίπανση του φυτού και απλώστε μερικές ίντσες παχύ του εδάφους στη βάση του τριανταφυλλιά. Εάν το ακραίο κρύο είναι ένα θέμα, τυλίγοντας το εργοστάσιο υφασμάτων όπως λινάτσα ύφασμα το οποίο είναι τσουβάλι είναι μια αποτελεσματική λύση.
Τα δώρα γενικώς, είναι ο τρόπος που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας για τον άλλον. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι άνθρωποι θεωρούν πως τα λουλούδια είναι το καλύτερο δώρο για να εκφραστεί ο έρωτας. Σύμφωνα μάλιστα με διάφορες έρευνες σε άντρες και γυναίκες, διαπιστώθηκε πως ένα λουλούδι είναι από τους καλύτερους τρόπους για να πει κάποιος «σ’ αγαπάω» στον σύντροφό του. Ειδικά στις επετείους, τα ανθοπωλεία πουλάνε πολλά λουλούδια!
Λουλούδια και συμβολισμός
Βέβαια, τα λουλούδια θεωρούνται πάντα ως μία επιλογή που έγινε μετά από σκέψη. Αν εξετάσουμε περισσότερο αυτήν την ιδέα όμως, αυτό ίσως και να μην ισχύει. Πολλοί αγοράζουν λουλούδια δίχως να σκεφτούν πρώτα ποια είναι τα καταλληλότερα για την περίσταση που θέλουν, δηλαδή δεν βλέπουν τα λουλούδια ως συμβολικά αντικείμενα, αλλά τα βλέπουν απλώς ως δώρα.
Αυτό είναι λάθος, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δώσουν λάθος λουλούδια στο πρόσωπο που αγαπούν. Κι αν πιστεύετε πως «δεν υπάρχουν λάθος λουλούδια», κάνετε πολύ μεγάλο λάθος…
Δώρα που… δεν διαρκούν!
Πολλοί σκέφτονται, πως ένα μπουκέτο από κόκκινα τριαντάφυλλα, ή κάποιο άλλο είδος λουλουδιού, διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, ίσως και λίγο παραπάνω. Οπότε γιατί να μην ξοδέψουν τα χρήματά τους σε κάτι πιο σταθερό και ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου, όπως είναι για παράδειγμα τα ρούχα, ή τα κοσμήματα;
Στην πραγματικότητα, τα λουλούδια δεν είναι καταναλωτικά αγαθά, αλλά βελτιώνουν το επίπεδο ζωής. Είναι σύμβολο της αγάπης και της λατρείας και είναι προορισμένα για να δείξουν στον άλλον το αίσθημα της αγάπης που νιώθουμε. Η αγάπη συχνά θεωρείται κάτι παράλογο, γιατί όταν είναι πολύ μεγάλη δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις, ούτε και με αντικείμενα. Γι’ αυτό υπάρχουν όμως τα λουλούδια… Είναι το δώρο που μπορεί να αντιπροσωπεύσει αυτήν την παράλογη ιδέα της αγάπης !
Τα λουλούδια εκφράζουν συναισθήματα!
Σε γενικές γραμμές, τα λουλούδια είναι μια κουλτούρα που εκφράζει συναισθήματα. Ένα ανθοπωλείο, μπορεί να σας προτείνει διάφορα είδη λουλουδιών ανάλογα με την περίσταση. Η γλώσσα των λουλουδιών, είναι μοναδική. Αυτό είναι κάτι που συνήθως καταλαβαίνουν οι γυναίκες, και γι’ αυτό σε μεγάλες γιορτές, όπως η ημέρα της Γυναίκας και η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα λουλούδια είναι η πρώτη επιλογή δώρου από τους άντρες.
Μπορεί λοιπόν ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας να έχουν τα λουλούδια που θα τους πάρετε μόνο για μία εβδομάδα, αλλά θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα!
Σου αρέσουν τα λουλούδια και ειδικά τα τριαντάφυλλα; Δες, λοιπόν, πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου.
Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ροδοπέταλα για να αρωματίζουν το μπάνιο τους. Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Υπάρχουν πολλά προϊόντα ομορφιάς, τα οποία περιέχουν τριαντάφυλλο. Σου έχω, ήδη, δώσει συνταγή για να κάνεις το δικό σου ροδόνερο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιείς και σαν τόνερ προσώπου. Πάμε, όμως, να δούμε αναλυτικά τα οφέλη των ρόδων:
1. Αντιβακτηριακές ιδιότητες: Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις την ακμή ή να ενισχύσει τα δέρματα με τάσεις ακμής.
2. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Και πάλι, το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις πρηξίματα στην επιδερμίδα και επιφανειακές κοκκινίλες. Οι ιδιότητές του «ηρεμούν» την επιδερμίδα και μπορούν να ηρεμήσουν ένα επιδερμικό έκζεμα.
Συνταγή για καταπραϋντική μάσκα προσώπου: Βούτηξε 8 ροδοπέταλα σε 3-4 κ. σ. νερό για 2-3 ώρες. Μετά πολτοποίησε, όσο μπορείς, τα πέταλα μέσα στο νερό και πρόσθεσε 3 κ. σ. μέλι. Ανακάτεψε καλά, άπλωσε τη μάσκα στο πρόσωπό σου και άφησέ τη για 15-30 λεπτά. Ξέβγαλε με άφθονο κρύο νερό.
3. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα τριαντάφυλλα έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Αυτή η βιταμίνη, λοιπόν, προστατεύει τα κύτταρα σου, π.χ όταν περνάς πολλές ώρες στο ήλιο.
4. Ενυδάτωση: Το φυσικό λάδι που περιέχεται στα τριαντάφυλλα, κλειδώνει την υγρασία μέσα στο δέρμα και το βοηθάει να είναι απαλό και λείο. Βοηθάει πολύ και σένα που έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, γιατί τα ζάκχαρα που περιέχονται στα πέταλα δημιουργούν ένα «ηρεμιστικό» αίσθημα.
5. Φυσικό άρωμα: Είναι πολλά τα προϊόντα του εμπορίου που χρησιμοποιούν το άρωμα τριαντάφυλλου.
6. Χαλάρωση: Το αιθέριο έλαιο του τριαντάφυλλου είναι νούμερο ένα στην αρωματοθεραπεία. Τα ροδοπέταλα συμβάλουν στην αποτοξίνωση και στην ηρεμία του οργανισμού μας. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, μία κρέμα σώματος με άρωμα τριαντάφυλλου.
7. Τόνωση: Τα τριαντάφυλλα κλείνουν τους πόρους του δέρματος και αποκαθιστούν τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας. Φτιάξε μόνη σου ένα τόνερ τριαντάφυλλου για το πρόσωπο και δες την επιδερμίδα σου να λάμπει.
Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις